Hästhantering · träning

Att hoppa upp i sadeln

Upphoppet i sadeln är starten på varje ridpass. En glad, samarbetsvillig, rätt tränad och frisk häst ska vara lätt och ledig att hoppa upp på. En pall gör det lättare att komma upp i sadeln utan att dra den snett.

Ordet upphopp kommer sig av att vi ska lyfta oss upp i sadeln utan att dra den snett. Tänk att du har glödande kol i den stigbygel som du kliver upp i och håll ett stadigt tag om sadeln med handen på motsatt sida från den du hoppar upp ifrån. Det förhindrar sadeln att glida sidleds när du stiger upp i sadeln.

Sjunk mjukt ner i sadeln när du ska sätta dig. Ingen gillar en kluns som trillar ner på en känslig rygg.

 

Det ska vara lika lätt att hoppa upp i sadeln från höger sida. Hästar mår bra av att vi övar saker och ting från båda sidor.

 

 

Har du svårt att få hästen att stå stilla och lugnt när du ska hoppa upp? Då beror det på att hästen försöker säga dig något. Kanske har många hoppat upp i sadeln på ett otrevligt sätt, kanske har den ont, eller så tycker den att sadeln skaver. Kanske tycker den att träningen är svår eller till och med otrevlig, eller så har den helt enkelt inte lärt sig att det är hästens uppgift att stå still när vi hoppar upp i sadeln. Om det sista gäller, behöver vi lära hästen detta. Läs mer om hur du kan träna hästar på ett bra och säkert sätt i ”Bästa hästägaren” – boken för dig som älskar hästar!

 

 

En kommentar på “Att hoppa upp i sadeln

  1. Reblogga detta på Busenkelt! och kommenterade:

    Tänk vad cool en app kan vara. Här plåtar vi ungdomarna när de hoppar upp, solen skiner och så lägger vi till en liten applikation som gör att allt ser så häftigt ut.

    Det är väldigt roligt att visa hur det kan vara när det stämmer – för det gör det för det mesta. Gör det inte det, ,fixar vi orsaken. Det är meningen att hästarna ska ha lika kul som vi. Och nog tyckte hästarna det var roligt på det pass som följde – förutom de eländiga bromsen. Nu kommer vi att testa en hemmagjord bromsfångare. Vi får väl se om den funkar. Och så jobbar vi vidare med tips och råd om en trevlig och härlig vardag med häst på http://www.bastahastagaren.com. Det kommer fler tips och råd vad det lider – så följ vår ”systerblogg” så slipper du missa något! 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s