Man behöver inte sitta i en sadel eller i en vagn för att träna hästen. Tvärtom. Mycket av grunderna i ridning och i körning sätts till att börja med på marken, och även utbildade hästar får mycket ut av att få arbeta utan ryttare eller kusk med jämna mellanrum. Från marken kan vi lättare etablera en god relation till hästen, sätta våra signaler så hästen förstår vad vi menar, mjuka och och lösgöra hästen. Det är också ett sätt för hästen att få chansen att hitta sin kroppshållning i arbetet utan att hindras av en ryttare eller vagn.
Markarbetet är till och med det absolut bästa sättet att träna in samling och de svårare rörelserna på! För att inte tala om hur viktigt det är att träna inför allt sådant vi behöver göra med hästen när vi inte rider, såsom ta ut och in hästen från hagen, lasta hästen, visa upp hästen för veterinär och domare, etc etc.
Det finns många sätt att arbeta sin häst från marken, eller ”vid hand” som det också kallas. Vi kan till exempel longera, tömköra, löshoppa, öva frihetsdressyr och markhantera i grimma.
I det här inlägget tar vi upp markhantering genom att klara olika hinder. Hästen arbetas i en repgrimma och ett långt grimskaft. En repgrimma är ett ganska skarpt verktyg som man ska hantera med respekt. Signalerna till hästen sker via kroppsspråk, rösten och repet och målet är att kunna ge så fina signaler som möjligt.
Den här övningen handlar om att hästen ska ha förtroende för människan och våga kliva upp på en träyta med alla fyra fötterna på själva träet och sedan stå lugnt och stilla. Övningen kräver precision och förtroende. Det här är en bra övning för att kunna ge små signaler och kunna flytta en hov i taget, och kommer väl till pass om hästen till exempel behöver vägas eller röntgas, eller har ”glömt” en hov på rampen när vi lastar den.
Med två tunnor placerade en bit ifrån varandra som hästen ska gå runt, samtidigt som vi står kvar mittemellan tunnorna tränar vi kroppsspråket och hästens förmåga att följa repet, inte oss. Det här kommer väl till pass när vi ska skicka igenom en häst genom en grind, eller in i en transport, och är en förberedelse för att kunna longera och tömköra hästen på ett korrekt sätt.
Tänk att kunna skicka in hästen i transporten för att sedan stänga transporten och köra iväg! Om det går här på övningsbanan, ökar chansen betydligt att det går i verkligheten också! Notera såväl hästs som hästhanterare kroppsspråk (de ”talar” hela tiden till varandra) och hur repet är ”leende”. Det är viktigt att hästen förstår att den ska backa ut från övningen, och inte försöker vända sig om. Det kan vårt kroppsspråk hjälpa till med.
Rösten används framför allt för att uppmuntra och få hästen att våga försöka lösa uppgiften. Och lite beröm efteråt, genom uppmärksamhet och lite kli, det skapar förtroende och ger en trevlig upplevelse för hästen.
Att få hästen att gå i sidleds över en bom räknas som en av de svårare uppgifterna på en träningsbana. Återigen krävs förtroende och samspel. När hästen väl förstått uppgiften brukar det gå lättare, och då är övningen en riktigt bra träning i koordination för både hästen och hästhanteraren. Dessutom är övningen mycket lösgörande och får hästen att mjukna i hela kroppen.
Öva sidledsövningar utan bom innan du försöker dig på denna övning! Hästen kan lätt bli både rädd och förvirrad om man försöker göra något som är för svårt utan att bygga upp träningen systematiskt.
Att träna på att kunna vända hästen på små ytor utan att hästen blir orolig eller att man får dra i repet och putta på hästen har stor nytta i verkliga livet. Det är också bra träning för hästens koordinationsförmåga och fungerar som lösgörande övningar.
Träning ska vara roligt och vara givande!
En av de absolut viktigaste sakerna när vi tränar från marken är att vi har trevligt ihop! Då går allt mycket lättare – och allt blir framför allt roligare för både häst och människa. Vi lyckas med övningarna för att vi har ett bra samspel och för att vi tränar systematiskt på en sak i taget, för att vi tycker det är ok att allt inte är perfekt på en gång och för att vi uppmuntrar alla försök. Det finns alltid tid för lite kli och mys!
Vill du veta mer om hur man kan träna en häst från marken på ett roligt, givande och hållbart sätt! Köp då boken ”Bästa hästägaren” !
En kommentar på “Tips: Markhantering för bättre samspel och koordination”