Bokskaparna

Tack vare fantastiska bilder av illustratören Petra Kempi och mycket gott arbete från sättaren Karin Ingerstam har boken blivit verklighet! Utan dem hade det inte blivit någon bok, hur mycket jag som författare än hade skrivit, skrivit om, rättat och lagt till.

Helenasayobus (2)

Jag som skrivit boken heter Helena Norrby. Jag lever på en gård med ett tiotal hästar, hästar som upptar en stor del av mitt liv då jag och de är arbetskamrater. Jag har drivit hästverksamhet sedan 1997 och ägt häst sedan början av 1990-talet. Och jag är en total hästnörd.

Som liten var jag hänvisad till ridskola, då jag är uppvuxen i en förort till storstaden. Redan då, när jag var liten, kände jag att jag hörde samman med hästar, och min passion för hästar har bara växt med åren. När jag i början av 1990-talet köpte min alldeles första egna häst, förstod jag snart vad det var som jag inte lärt mig på ridskolor och de ställen där jag praktiserat med hästar. Det var en hel bok som fattades. Saker som jag förväntades kunna, saker jag verkligen behövde veta utan att ens förstå att jag saknade den fakta jag behövde. Jag var bättre på att göra en galoppfattning än att mocka ett stall, jag var kunnigare på hur de olika dressyrprogrammen skulle se ut än jag var på att passa in ett bett och jag kunde inte alls det där med hur jag räknar ut foder till min häst, eller hur ofta en häst behöver skos. Ja – det var mycket som saknades.

Jag fick lära mig snabbt och hårt och ta mycket hjälp. Särskilt när jag 1997 beslutade mig för att skaffa en egen gård och ha inackorderingar. På den vägen är det. En gång kunskapstörstande, alltid kunskapstörstande. Jag läser och debatterar hästvett mer idag än någonsin förr. Jag läser och jag funderar, jag går på clinics och utbildningar, jag praktiserar och jag frågar. Jag frågar inte minst hästarna, som är de bästa läromästarna av dem alla. Mitt knappa tjog med hästar är duktiga på att ge svar på tal bara jag orkar höra svaret. 😉

Då jag också under alla år verkat som tränare och utbildat/rehabiliterat hästar har hästarna haft mycket att lära. Det har alla de elever som jag mött också haft, inte minst genom de många frågor de ställt. Till slut insåg jag att det var dags att ställa samman det jag lärt mig hittills till den bok.

Mitt mål är att du ska få lite bredare kunskap om vad som gäller när man köper en häst och vad man behöver kunna inför ett hästägande än vad du får lära dig på ridskolorna eller i stallarna som skötare och medryttare. Det som alla tycker man ska veta, men inte säger, det som hästarna behöver och är och inte vad vi försöker göra dem till, det som många inte vet att de behöver kunna och därför aldrig lär sig.

Den här sidan och min bok, tillika hela mitt hästliv, är dedikerad till det absolut finaste jag vet i hela världen – hästarna. Det är för dem jag skriver. Det är för dem jag vill att vi ska förstå bättre, veta bättre och kunna bättre. Jag vill att vi ska se vad våra val och våra handlingar och hur vi agerar påverkar hästen. Jag vill att vi ska förstå vad hästar behöver. Jag vill att hästarna ska få ett bra liv. Allihop. Det är de värda. De är och förblir våra vänner – om vi låter dem.

hästochflickafikar.jpg