träning

Tips vid sadling och tränsning

Hästen ska uppleva sadling och tränsning som något positivt. Det gör den om vi sadlar och tränsar noga och hela tiden med tanke på att hästen ska tycka det är bekvämt.

Till att börja med behöver sadel och träns passa hästen. Illasittande sadlar och träns är inte bara obekväma, de kan dessutom skada hästen. Sadeln läggs på mjukt och lugnt, och sadelgjorden drar vi åt ett hål i taget, så att hästen inte tycker det är obehagligt. Spänn lika mycket på båda sidor. När sadelgjorden är lagom fastspänd ska vi kunna få in en hand mellan häst och sadelgjord. Annars kan inte hästen andas och använda sin kropp på ett bra sätt när vi rider.

 

 

När vi tränsar ska vi vara extra mjuka i våra rörelser. Hästen kan lätt bli rädd av viftande händer och snören. Hästen ska ta bettet själ, genom att slappna av och gapa, och när vi trär tränset över huvudet ska vi vara försiktiga så vi inte gör illa öronen. Vik mjukt öronen framåt så att tränset kommer på plats – ett i taget. Spänn käkremmen så att du får in en knuten hand mellan häst och rem. Nosgrimmor ska inte spännas hårdare än att du lätt och ledigt får in två fingrar mellan nosrygg och nosgrimma. Nosgrimmor som dras åt för hårt skadar hästens mjuka delar i munnen och kan orsaka stora sår där, även om vi inte ser det.

Om vi tränsar och sadlar korrekt kommer vi ha en glad häst med oss på ridbanan som är bekväm med sin utrustning. Det är en bra start på ett ridpass, och hästen kan om den är bekväm i utrustningen göra ett gott jobb tillsammans med oss på ridbanan!

Blir hästen sur, irriterad eller stört av något, kan det bero på många olika orsaker. Kanske passar inte sadeln, kanske har någon slängt på en tung sadel på en kall rygg och dragit åt sadelgjorden för hårt och för snabbt. Kanske har någon tryckt in bettet mot hästens tänder så att hästen upplevt obehag, eller så har vi lärt hästen att det är obehagligt att få sadel och träns på sig. Läs mer om detta i boken Bästa hästägaren. Boken kan du beställa här. Den finns både som vanlig bok och som e-bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s